FOLYÉKONY MŰTRÁGYA,NITROSOL KIJUTTATÓ MATERMACC SORKÖZMŰVELŐ KULTIVÁTORON

Az összecsukható MaterMacc rugóskapás sorközművelő kultivátor feltartályozása egyedi megoldást kíván. A "megszokott" 660 literes tartály nem fér el a felcsukódó szárnyak és a traktor között, ezért több kisebb tartály elhelyezése vált szükségessé.

A hely szűkösségén túlmenően a kultivátor közúti szélessége lehetőséget ad a három darab háromszáz literes tartály elhelyezésére, így tovább növelve a kapacitást az eredeti elképzeléshez képest. A tartályok több módon is össze vannak kötve, így a közlekedő edények elvén kiegyenlítésre kerül a folyadék a tartályokban. Az osztott tartályos megoldás elsősorban az Alföldön használható túlfolyás nélkül. A tartályok elláthatók külön-külön keverőfejekkel, esetleges gyomírtószer kijuttatás esetére.

A szóban forgó esetben a szivattyú hajtása hátsó TLT-ről történik, ezzel hidraulika szivattyú kapacitást felszabadítva. A mindennapokban jól működő traktor hidraulika rendszer kapacitási problémája hamar megmutatkozik, ha meg kell hajtani egy hidromotort és a táblavégi fordulóban ki kell emelni egy kultivátort, ebben az esetben a kijuttató és a Nitrosol miatt 1300 kg plusz súllyal.

A rendszer kiépítés megfelel az alapesetben kínált moduláris kijuttatónak, és a következő opciókkal van ellátva:

  • Önfeltöltés
  • Külső feltöltési pont
  • Keverőfejek

A rendszer vezérlését Jackal kis vezérlő végzi, amely saját GPS antennáját sebességforrásnak felhasználva és az általunk beépített átfolyásmérő jelét számolva kalkulálja ki az aktuálisan kijuttatott mennyiséget és a szabályzó szelep működtetésével igyekszik azt a kívánt mennyiségnek megfelelően, állandó értéken tartani. Három dózist lehet előre beállítani, amelyek között egy gombnyomással lehet váltani, vagy egyedileg is lehet léptetni a kijuttatási mennyiséget. Ennek segítségével a tábla bizonyos területein eltérő mennyiséget tudunk kijuttatni, például egy gyengébb állományra kevesebb inputanyagot kijuttatva, költséget takarítunk meg. Egy gombnyomás és visszatérhetünk az eredeti kijuttatási mennyiségre.

A szabályozott folyadék mennyiség egyenletes kijuttatását a membránzáras szórófejtartókban elhelyezett "dozírozó lapkák" végzik. A lapka kiválasztását a kívánt sebesség és dózis függvényében kell megtenni. A rendszer nagy előnye, hogy magasabb nyomásra is képes, ezért 3-4 bar üzemi nyomásra kiválasztott fúvóka segítségével széles tartományban tudjuk a kijuttatást változtatni. Így például egy 150 l/ha dózishoz jól kiválasztott fúvókával ki lehet szórni 120-tól 200 l/ha mennyiségig. A membránzárak megakadályozzák a túlzott folyást a táblavégi forgóban.

A kijuttatási helyhez egy rozsdamentes csövön keresztül jut a folyadék, amely a rugóskapa hátuljára van erősítve.

A sorközműveléskor alkalmazott folyékony nitrogén kijuttatás mára már bizonyított. A megfelelően elhelyezett Nitrosol hasznosulásához nincs szükség bemosó csapadékra és a növény számára könnyen felvehető. A megszokott szilárd műtrágyás technológiához képest, a kiszolgálás oldalt is meg kell teremteni hozzá, de egyszerűbb kezelni, nem kell hozzá külön emelőkapacitással rendelkezni, és a cseppmentesen kiépített rendszer nem rontja a traktor vagy kultivátor állagát.

Abban az esetben, ha Önnek is egyedi megoldásra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba.