ISOBUS VEZÉRLÉS PERMETEZŐRE, BERTHOUD

A jövőbe mutató költséghatékony gazdálkodás egyik alap köve, hogy munkagépeink is alkalmasak legyenek erre. Első gondolat az lehet, hogy a meglévő egyszerűbb munkagépet le kell cserélni egy újabbra, de ennek igen nagy beruházási költség igénye van, ezzel nehéz választás elé állítva a gazdálkodót. A különböző univerzális modulokkal a nagy beruházási költséget elkerülhetjük, legyen szó automata szakaszolásról, keretszintezésről vagy dokumentált üzemszervezésről.

A kiragadt példában rendelkezésre állt egy Berthoud Tracker 3200, amely saját monitorját használva egy kalkulált kijuttatási mennyiség alapján menetsebesség arányos kijuttatást valósított meg. Kalkulált, mivel átfolyásmérővel nem volt felszerelve, így az éppen használt fúvóka típus tudatában és az aktuális nyomást mérve számolta a kijuttatási mennyiséget. A tulajdonos nagy hangsúlyt fektet a dokumentált üzemszervezésre és fontos számára a gazdaságos üzemeltetés és ez által a automata szakaszolás is.

A felszerelés során a permetezőn elhelyezésre került a vezérlő modul illetve egy átfolyásmérő, a kábelek pedig közvetlen a szelepekhez és szenzorokhoz lettek csatlakoztatva. A Raven RCM modul kezelő felülete az ISOBus-on keresztül megjelenik a John Deere GS2630-as monitoron, amelyen a Section Control aktiválásra került és így megvalósíthatóvá vált az automata szakaszolás. A monitor biztosította lehetőségeken keresztül nyomon lehet követni az elvégzett munkákat, előírhatunk kijuttatási mennyiségeket és változó dózisú kijuttatást valósíthatunk meg.

Az ISOBus-os Raven RCM nagy rugalmasságot biztosít az által, hogy a legtöbb ISOBus terminállal kompatibilis (Raven, John Deere, Ag Leader, Trimble, Topcon, ...), így egy "színes" gépudvarban is jól alkalmazható.

A még nem ISOBus-osított traktorokon is kiépíthető a rendszer, meglévő ISOBus terminál/monitor esetén egy utólagos ISOBus vezeték köteg segítségével. Abban az esetben, ha nem rendelkezik még ISOBus terminállal, állunk rendelkezésére Raven megoldásainkkal (CR7Viper 4+).

A "felokosított" munkagépével időt és költséget takaríthat meg, pontosan a kívánt munkát végzi el és erről visszajelzést is kaphat. Továbbá adott esetben a Raven RCM nem csak egy munkagépen alkalmazható. Folyékony vagy szilárd műtrágya kijuttatást vezérelhet vetőgépén vagy sorközművelő kultivátorán, szakaszolhat szemenkénti vetőgépet vagy egyéb gépeket.

ISOBUS vezérlés